Kinepraktijk De Klaphoek

Specialisaties

Manuele therapie

Deze therapie behandelt klachten van het bewegingsstelsel, met behulp van specifieke manuele technieken (mobilisaties, tracties, stretching, triggerpoints).

Kinépraktijk De Klaphoek

Neurologische therapie

Het voornaamste therapeutische principe bestaat er in spierspanningen opnieuw te optimaliseren via een herstelproces dat er van uitgaat dat de hersenstructuren plasticiteit vertonen. Een ruim, zeer gespecialiseerd arsenaal van prikkels (facilitatie, inhibitie via positioneringen, transfers, ...) zorgen voor veranderingen van de neurologische werking van het zenuwstelsel. Zowel bij kinderen als volwassenen na een beroerte, ataxie, cerebral palsy, multiple sclerose, ziekte van Parkinson, e.a..

Kinépraktijk De Klaphoek

Sportrevalidatie

Sportkinesitherapie is bedoeld om blessures opgelopen tijdens het sporten te behandelen en patiënten zo snel als mogelijk terug te laten sporten.

Aan de hand van manuele technieken, oefentherapie, taping, enz. wordt er een behandelplan opgesteld waarbij rekening gehouden wordt met uw eigen mogelijkheden en met de door u beoefende sport. Er wordt ook aandacht besteed aan het voorkomen van eventuele blessures aan de hand van blessurepreventie en sportadvies.

Kinépraktijk De Klaphoek

Psychomotorische therapie / Psychosomatiek

Onder deze noemer vallen allerhande somatische behandelingen (hands-on technieken) die gepaard gaan met een psychotherapeutische lading en duiding door de therapeut. Emotionaliteit, bewustwording en optimalisatie van de persoonlijke groei en aanpassingsvermogen bij stress en pijnen zijn de kernwoorden van deze therapie.

Kinépraktijk De Klaphoek

Lymfedrainage

In onze praktijk wordt er lymfedrainage ad modum Vodder aangeboden. Dit is een zeer zachte massagevorm waarbij het lymfestelsel gestimuleerd wordt. Indicaties hiervoor zijn onder andere zwellingen vb: lymfoedeem, posttraumatisch en postoperatieve oedemen.

Voor meer info kan je naar de website www.mldv.be gaan.

Kinépraktijk De Klaphoek

Cardiale en respiratoire therapie

Cardiale kinesitherapie kan voorgeschreven worden bij aanwezigheid van bepaalde hart- en longaandoeningen of na hart- en longoperaties. De oefensessies gebeuren na testing van de functie van het hart (via hartslagmeting, Astrandtest, maximale hartslag, ...) en dit hoofdzakelijk op de ergometerfiets, loopband of roeiapparaat. Trainingsschema's voor thuisoefening kunnen meegegeven worden.

Respiratoire of ademhalingskinesitherapie is belangrijk bij het ophalen van slijmen die moeilijk opgehoest kunnen worden, een foutief ademhalingspatroon, hyperventilatie, postoperatieve ademhalingsproblemen alsook bij chronische aandoeningen zoals mucoviscidose, COPD, ...

De therapieën kunnen hier een meerwaarde zijn in het ondersteunen van de hart- en longfunctie, in het behouden van mobiliteit en in het maximaal ondersteunen van andere lichaamsfuncties.

Kinépraktijk De Klaphoek

Relaxatie therapie

Een uitgebreid aanbod van zowel statische (Autogene training van Schultz, de bodyscan uit de mind-fullnessmeditatie , Zen-meditatie...) als dynamische (progressieve training van Jacobson, yoga,
qi-gongbewegingen ...) technieken kunnen aangeleerd worden en dit na een persoonlijke anamnese met betrekking tot de "stressfactoren". Relaxatie op maat is hierin de essentie.

Kinépraktijk De Klaphoek

Pre- en postnatale therapie

Prenataal gaan we vooral aandacht schenken aan het begeleiden tot aan de bevalling. Er wordt onder andere informatie gegeven over lichaamshoudingen, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, aanleren van perstechnieken, aangevuld met allerlei tips zodat je ontspannen naar de bevalling kan toeleven. Indien er zich specifieke lichamelijke klachten voordoen, zoals zwangerschapsgebonden rug-bekkenpijn of urineverlies, kunnen deze ook behandeld worden. Er wordt aangeraden vanaf 20 weken zwangerschap te starten met kinesitherapie.

Postnataal wordt vooral gewerkt op de versteviging van de bekkenbodem en de buikspieren (sluiten van mogelijke diastase), core-stability en de conditie. Er wordt ook aandacht geschonken aan ergonomisch advies. Je kan al starten vanaf 6 weken na de bevalling.

Kinépraktijk De Klaphoek

Bekkenbodemrevalidatie en incontinentietraining

De bekkenbodem bestaat uit een aantal dunnen spierlagen die de bodem van het bekken vormen. Ze ondersteunen de buik- en bekkenorganen, ze hebben een sluitende functie voor urineleider- vagina en anus, alsook een seksuele functie. Problemen of klachten in verband met deze bekkenbodem zijn : urineverlies, stoelgang verlies, obstipatie, te hoge plasdrang, niet leegplassen, pijn in de onderbuik of intieme zone, pijn bij betrekking, erectiestoornissen. Voor kinderen : urineverlies nattebroekjes, blaasontstekingen, bedplassen, verlies van stoelgang, obstipatie. De behandeling kan bestaan uit : bekkenbodemspier oefeningen, biofeedback, drank / eet schema, plasschema, elektrotherapie, ontspanningsoefeningen, dag-nachtwekkers voor kinderen.

Meer info kan je vinden op www.bicap.be en www.pelvired.be.

Kinépraktijk De Klaphoek

Postoperatieve kine

Postoperatieve revalidatie is gericht op het herstel na een ingreep of een trauma. Aan de hand van een individueel programma (mobilisaties, oefentherapie, ergonomisch advies) begeleiden we de patiënt doorheen dit herstelproces.

Kinépraktijk De Klaphoek

Contacteer ons

Kinépraktijk De Klaphoek
Klaphoekstraat 13
3730 Alt-Hoeselt
012 26 16 10
info@kinepraktijkdeklaphoek.be

Therapeuten